home
het ontstaan van Pension Kat
de omgeving van Pension Kat
lezers zeggen

Pension Kat

door Wilbert van der Steen

uitgeverij Moon, Amsterdam, 2008

ISBN 978 90 488 0059 9

Hoe is het boek ontstaan?

In 1999 begon ik te schilderen: prentenboekachtige schilderijen, kleine verhaaltjes weergegeven op het doek. Ik schreef er ook korte teksten bij, alsof het fragmenten waren uit een groter verhaal. Ik heb een grote fantasie en beleefde veel plezier aan het scheppen van al die wereldjes. Kijk maar eens op mijn website.
Maar ik wilde ook wel eens een echt en compleet avontuur schrijven. En daar mijn eigen tekeningen bij maken!

Toen ik nog in Amsterdam woonde kende ik twee mensen die een Bed & Breakfast (B&B) hadden. Dat is het engelse woord voor pension. Dat was één stukje van het verhaal, want dat vond ik een heel leuk idee. Zo’n huis waarin kamers worden verhuurd aan vakantiegangers. Mensen uit het buitenland. Wie zijn ze en wat doen ze? Waarom zijn in dit land op vakantie? Is het wel een vakantie of zijn ze iets van plan?

Eind 2005 en begin 2006 was ik in Australië en ontmoette daar o.a. mijn schoonzus. Bubbles Mixie Rusky Soetie Zij had toen vier katten. Hun namen waren Rusky, Mixie, Bubbels en Sootie. De katten hadden alle vier zo’n verschillend karakter, daar wilde ik een verhaal over schrijven. Het tweede stukje was erbij gekomen.
Thuis in Nederland hoorden we dat Rusky dood was gegaan van ouderdom en dus bleven er drie katten over.
je kunt steeds op de plaatjes klikken voor de vergroting

Samen met Tiny Fisscher had ik al een plannetje om een spannend boek te maken over een gemene barones die mensen had ontvoerd. Zij zou hen dwingen een bank te beroven.
barones landhuis de speurder Het bleef echter bij een plannetje en toen heb ik met Eva Smeets een idee uitgewerkt voor een computerspel, waarin die barones ook weer voorkwam. En een jongen of een meisje, die je dan als speler kon kiezen. Daarnaast waren er natuurlijk handlangers.
Maar ook dat plan ging niet door.

Langzaam rijpte het idee om dan zelf maar een boek te schrijven. Ik was er nog niet erg van overtuigd dat ik dat ook werkelijk zou kunnen, maar ja, als ik het niet probeerde, dan gebeurde er ook niks. Ik begon eens wat te schetsen en tekenen. Maakte een reeks schilderijen waarop Lot en de katten stonden en Tante Francisca. Met die schilderijen exposeerde ik in 2006 in de GO Gallery te Amsterdam.

pensionK4T Thille Dop en Mirjam Bolt van uitgeverij Moon vonden het prachtige schilderijen. Ze wisten dat ik ook dacht over een boek rond de personages en ze vroegen me of ik dat boek ook echt wilde gaan schrijven.
Toen heb ik maar de stoute schoenen aangetrokken en ben begonnen.

Het heeft best lang geduurd voordat het boek klaar was, want ik wist niet zoveel van schrijven.
Maar met de hulp van Mirjam en Thille is het een hartstikke spannend boek geworden.

Ik zou het avontuur zelf wel willen beleven. Jij ook?